Listopad 2010

Zelné závitky plněné rýží a masem

30. listopadu 2010 v 14:11 | Yominis |  Bento & další jídlo
Nedávno jsem v super slevě koupila hlavičku ledového salátu. A protože mě už nebavilo jíst ho klasicky syrový, chtěla jsem zkusit něco jiného. A pak mě napadly zelné závitky.
Vlastně to nejsou zelné závitky, na jaké jste zvyklí. Jde spíš o onigiri plněné masem a balené v zelném listě... vlastně salátovém. Takže to vlastně možná zelné závitky vůbec nejsou...
???




Nechtěla jsem se s tím tolik patlat, tak jsem jenom udělala klasické rýžové koule, které jsem naplnila směsí masa, lesních hub (mám na koleji zásobu nasušených hub ze šťastnější houbařské sezony) a papriky, kterou jsem dochutila sojovkou a už nevím čím ještě.
A pak stačilo jenom spařit vroucí vodou pár listů salátu, zabalit a mňamka je na světě.
Chutnalo to moc dobře, díky salátu jsem ani nebyla opatlaná rýží a koule i při zuřivém okusování držely tvar (výjimečně tedy moje klávesnice přežila bez újmy).
A takhle vypadaly:
salátové onigiri
salátové onigiri 2
Mňam, mňam
full

Omeleta plněná rýžovou směsí - návod

30. listopadu 2010 v 13:48 | Yominis |  Bento & další jídlo
Zase jsem se jednou odhodlala vytáhnout foťák a dát vám sem jeden z jednoduchých kolejních receptů, který není složitý, je na koleji snadno udělatelný a opravdu výborný.
Jedná se o omeletu plněnou rýžovou směsí.

Budete potřebovat:
ingredience na náplň
- rýži
- mrkev
- červenou papriku (pokud to chcete mít barevnější, přidejte klidně i zelenou nebo žlutou podle chuti a nálady)
- čerstvé žampiony
- kuřecí maso
- vajíčka
- pepř
- sůl
- kečup / rajčatový protlak
- chilli
- (cibuli, česnek, brokolici, květák, fazole... vlastně cokoliv, co vám chutná a není to moc tekuté)

Rýži propláchneme a dáme vařit, jak jsme zvyklí. Já používám kulatozrnnou rýži a aby měla tu správnou konzistenci, vařím ji úplně jinak než je v návodu. Nicméně, pokud rýži tak často neděláte a nejste si jistí, postupujte podle návodu. Ono už to nějak dopadne.
:-)




Zatímco se nám vaří rýže, nakrájíme si všechny ingredience na malé kousky.
Na pánvi rozehřejeme trošku oleje a dáme restovat maso. Až se trošku zatáhne, opepříme ho a lehce posolíme. Vaříme, dokud není úplně hotové. Vyjmeme ho z pánvičky a pánvičku otřeme papírovou utěrkou. Znovu přidáme trošku oleje a dáme restovat žampiony a mrkev. Osolíme a opepříme.
restujeme žampiony a mrkev
Až budou žampiony skoro hotové (chceme aby byly hezky šťavnaté a ne vysušené kousky čehosi), přidáme červenou papriku a necháme ji trošku prohřát. Paprika by se neměla dělat dlouho, pak může zhořknout (platí hlavně u bílé a zelené papriky, které jsou míň sladké).
přidáme papriku

Hotovou rýži sundáme z plotny a necháme ještě chvilku vstřebávat vlhkost.
rýže

Všechny orestované ingredience smícháme s rýží a přidáme kečup a chilli dle chuti. Ochutnejte, teď máte poslední možnost náplň vylepšit dle svého uvážení. Já nejsem moc fanda koření, proto jsem se spokojila s pepřem, solí, špetkou chilli a kečupem.
smíchat s rýží, přidat kečup a koření
V téhle chvíli můžete zastavit, pokud jste měli v plánu dělat rizoto. Pokud chcete něco lepšího, pokračujte.
Já jsem vzhledem k množství, jaké jsem dělala, oddělila větší část na rizoto k večeři a menší část na plněnou omeletu.

V misce rozšleháme vidličkou vajíčko se špetičkou soli nebo grilovacího koření. Omeleta, co vám ukazuju já, je dělaná z jednoho vajíčka (víc jsem tehdy na koleji neměla)
Mám ráda, když cítím na jazyku bílek i žloutek, proto jsem ho nerozšlehala moc.
Když je pánev rozpálená, nalijte na ni vajíčko a chviličku z jedné strany opékejte (neobracejte!), dokud není omeleta téměř hotová, jen na povrchu by měla být pořád ještě lehce tekutá. (Pokud nemáte po ruce mikrovlnnou troubu, opečte ji trošku víc.)
Sundejte pánvičku z plotny a omeletu položte opečenou stranou na nataženou potravinovou folii. Pokud nemáte nepřilnavou pánvičku nebo si nechcete popálit prsty, počkejte klidně až trošku vychladne, stejně ji pak dáte ohřát do mikrovlnky.
omeletu dáme na potravinovou folii
Vemte nějakou hezkou nádobku, která vám vyhovuje rozměry a tvarem. Stejně totiž bude vypadat i naše plněná omeleta.
Potravinovou folii s omeletou položíme na krabičku a lžící přidáváme rýžovou směs, dokud není krabička plná.
omeletu dáme na krabičku
plníme směsí
Ještě trošku víc to napěchujeme do krabičky a přebytečnou potravinovou folií zakryjeme.
Dáme na chvilku dodělat do mirovlnné trouby.
zabalíme folií a hup do mikrovlnky
Pak už stačí jenom vyklopit a hurá do jídla.
Nebo to nechce vychladnout a máte skvělou náplň do benta na svačinu.
Opravdu je to výborné!
Výhodou tohohle receptu je, že to zvládne opravdu každý, je to zdravé, barevné, hodně výživné a žádná z těch ingrediencí nestojí víc než pár korun.

Takže dobrou chuť ;-)

hotová omeleta

Jaromír Nohavica - Děvenka Štěstí a mládenec Žal

17. listopadu 2010 v 21:07 | Yominis
Tohle je taková moje srdcovka.
Je to jedna z těch písniček, při které mi běhá mráz po zádech a mám chuť jenom zavřít oči, uvelebit se v křesle a poslouchat. Pochopitelně, že má Nohavica spoustu jiných, taky zajímavých písniček, ale tahle u mě tak trochu vede. Možná je to způsobené tím, že je to jedna z prvních, které jsem od něj slyšela.
Že ji mám ráda asi došlo těm, kteří četli moje povídky, jednu jsem věnovala právě téhle písničce.
Ale teď už jenom zavřete oči a poslouchejte.

Dnešní oběd aneb chobotničky

17. listopadu 2010 v 19:29 | Yominis |  Bento & další jídlo
Dnešek jsem využila k relaxaci, odpočinku, spánku a využití přebytečných surovin z ledničky.
Po důkladném průzkumu jsem totiž objevila pát věcí, která už opravdu nesnesou odkladu, pokud nechci skončit jako posádka Cowboy Bebop, která byla napadena krabem zapomenutým pár let v ledničce.
shock




Z toho důvodu byl dnešní oběd typu "smíchej, co zbylo a tvař se, že je to tebou objevená delikatesa"
Překvapivě to ale dobré bylo.
good upr




A tady je výsledek:
oběd 17.11.2010- chobotničky
Jsou to těstoviny smíchané s uvařenou brokolicí, vajíčkem, orestovanými kolečky párků a na kostky nakrájenou nivou.
Na dozdobení jsem z párků vyrobila tyhle úžasné chobotničky. Na talíři vypadají opravdu efektně (v bentu pochopitelně taky) a přitom jsou hrozně jednoduché na výrobu.
Že jsou k nakousnutí.
hearts




K tomu jsem si udělala jako přílohu cosi, čemu se říká kinpira.
Je to na nudličky nakrájený stonek z brokolice a oranžová paprika, společně orestované na pánvičce (nejdřív tam hoďte ten stonek a až začne být brokolice hotová, přihoďte papriku), zakápnuté sojovkou a přidaný černý sezam. S ním mi tak trošku DOST ujela ruka, ve skutečnosti stačí pár semínek. Nechutnalo to ale vůbec špatně, vzhledem k tomu, že běžně stonek od brokolice vyhazuju, je tohle příjemný způsob, jak se zbavit zbytků...
victory!

Svačina na Akicon aneb Bento 13.11.2010

12. listopadu 2010 v 22:57 | Yominis
Po dlouhé době jsem zase dostala chuť udělat nějaké bento.
A jaká příležitost může být lepší než zrovna Akicon, místo, kde jenom sotva seženu něco pořádného nebo zdravého k jídlu (Pokud zrovna nepůjdu v tom mém šíleně krátkém cosplayi někam nakupovat. Ale to abych si už rovnou koupila i rozmražovací směs)
Protože je to myšlené jako jídlo na celý den a má jít o něco, co se dá snadno a rychle po kouscích jíst, vytvořila jsem tohle:
bento 13.11.2010 akicon
Jak jste si asi všimli, tentokrát jsem sáhla rovnou po třech boxem místo dvou, protože den je dlouhý a nic není lepšího, než koukat se na film a přitim mít co zobat...
full





Takže...

1. Box

(Vlevo nahoře)

vařená brokolice, lehce zasypaná solí a černým a bílým sezamem
na ozdobení jsem přidala hvězdičky z nivy a mrkvové kytičky
do malého boxíku jsem nasypala slunečnicová semínka
a navrch posadila natvrdo uvařené vajíčko, oči a jazyk jsem udělala ze šlupky od jablka, která mi zbyla z výroby králíčků (viz.níže)

2. Box

(Vlevo dole)
Ten jsem nechala čistě ovocno-zeleninový
Na na proužky nakrájenou mrkev jsem posadila tři králíčky, které jsem vyřezala z jablka. Že jsou roztomilí?
Do boxíku jsem pak dala poslední rajčátka, která mi zbyla z babičky zahrádky

3. Box

(Vpravo dole)
Uvařila jsem svoje oblíbené těstoviny s nivovou omáčkou, vepřovými nudličkami a kukuřicí
ty jsem ozdobila mrkvovými kytičkami a čímsi z černého sezamu, co původně mělo být srdíčko, ale rozbylo se mi, takže mi tam dělá jenom ostudu. :-(
V boxíku je to úplně poslední babičky rajčátko, obložené kolem dokola kolečky mrkve.

Tipuju, že mi tahle zádoba jídla snad trošku usnadní můj conový život.
I když, jak tak nad tím přemýšlím, nemá tohle jídlo téměř žádné kalorie. To ani nebylo v plánu. Nu, myslím, že to doženu těmi delissami, co jsem si koupila ;-)
Pokud je tedy nesním už teď.
hmm






Ale množství kalorií mě opravdu tak trošku děsí. Možná tam ještě přihodím orestované žampiony...
Uvidíme...
???

A to se vyplatí...

9. listopadu 2010 v 11:09 | Yominis |  Ostatní
Kaufland perlí
No řekněte, kdo by to za takovou slevu nekoupil?
Jinak kdyby vás to zajímalo, tak takovouhle blbost má na svědomí jeden Kaufland.
Jsem docela zvědavá, co by na takové počítání s procenty řekla moje bývalá učitelka matematiky na gymplu.
XD