Stew aneb po dlouhé době recept

17. ledna 2013 v 20:41 | Yominis |  Bento & další jídlo
Už hodně dlouho jsem sem nepřidala žádný článek o jídle. sama nevím proč, pořád si ještě všechno jídlo na koleji vařím sama.
Vlastně vím. Protože jsem teď nemusela být ve škole tak často, nebyla potřeba dělat si obědy s sebou. A než mě napadlo vytáhnout na koleji foťák, bylo jídlo obvykle už na cestě do mého žaludku.



Tentokrát jsem se ale s vámi rozhodla podělit o svoji nejnovější lásku.
Popravdě netuším, jak se tomu v češtině říká. V angličtině je to "stew."
Jedná se o zeleninu (a obvykle i maso) dušenou v malém množství vody a servírovanou právě i s tou zbývající šťávou.

Protože se už považuji za ostřílenou kuchařku-samouka, nezjišťovala jsem si recepty, prostě jsem se podívala na pár obrázků, a pak to odhadla a upravila podle sebe. A světe div se, ono to chutnalo opravdu dobře.
Víc než dobře.
Jsem na stew oficiálně závislá.

Popravdě na tom není nic těžkého, zvládne to každý.

Moje stew:

2 větší brambory
3 žampiony
1 velká mrkev
1 cibule
kus pórku (tak hrst nakrájených koleček)
1 stroužek česneku
kousek zázvoru (trochu víc než česneku)
pepř
sůl
1 bobkový list
1/2 kostky natur zeleninového bujonu
bio sojová omáčka
mirin (sladké japonské víno, jestli nemáte, můžete ho vynechat a místo normální sojovky použít polosladkou/sladkou)
olej

Brambory rozkrojte na polovinu a pak na plátky, mrkev nakrájejte na půl-kolečka, pórek na kolečka, žampiony na plátky. Cibuli podélně rozřízněte, a pak ji opět podélně nakrájejte na plátky, vyjdou vám krásné měsíčky. Česnek i zázvor nakrájejte najemno.
Na hlubší pánev s trochou oleje hoďte česnek a zázvor. Ve chvíli, kdy začnou vonět, přidejte mrkev, brambory a cibuli. Chvíli restujte, dokud cibule nezesklovatí (neměla by hnědnout), pak přidejte pórek. Ještě chvilku restujte. Přilijte 1 lžíci mirinu a chvíli míchejte, ať se odpaří alkohol. Přidejte sojovku (tak 3-4 lžíce, záleží na vaší chuti) a zalijte vodou tak, aby všechno bylo ponořené, ale jen těsně. Přihoďte 1 bobkový list, 1/2 kostky bujonu (rozdrobte), opepřete a nechte na mírném plameni (v mém připadě elektrické plotýnce) vařit tak 10-15 minut, dokud nejsou brambory hotové.
Podávejte i se šťávou a pořádně horké.


Díky zázvoru vás tohle stew pořádně prohřeje a je opravdu výborné!

Výhodou je, že si ho můžete udělat opravdu podle vlastní chuti. Přidejte zeleninu, jakou chcete, vynechte to, na co nemáte chuť nebo vám schází v ledničce, vyzkoušejte různé koření... Je to jen na vás!
 


Komentáře

1 S.aba S.aba | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 22:07 | Reagovat

taky mám raději takové "dobroty" než knedle a omáčky. Tvoje jistojistě zkusím. Dám vědět

2 •Pet!nka• •Pet!nka• | Web | 20. ledna 2013 v 22:18 | Reagovat

Zázvor? Nevím, toho bych se bála. Mě zpravidla všechno zázvorové zhořkne, protože tak dám zázvoru moc nebo se nějak divně převaří a zase to zhořkne. Ale jinak musím říct, že to vypadá skvěle.

3 Yominis Yominis | E-mail | Web | 21. ledna 2013 v 16:23 | Reagovat

[1]: :-)

[2]: Zvláštní. Ještě nikdy se mi nestalo, že by mi zázvor zhořkl... Oloupáváš ho předtím, než ho nakrájíš? Protože mě nenapadá, čím by to mohlo být. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama